Salmoneliozė
Salmoneliozė – tai ūmi infekcinė žarnyno liga, zoonozė, kurią sukelia salmonelių bakterijos.
Užkrečiamosios ligos paplitimas
Salmoneliozė paplitusi visame pasaulyje. Sergama šia liga nepriklausomai nuo amžiaus, tačiau kūdikiams, mažiems vaikams, vyresnio amžiaus ar silpną imunitetą turintiems asmenims yra didelė rizika susirgti sunkesne ligos forma. Lietuvoje 2021 m. buvo registruota 283 susirgimai salmonelioze, 2022 m. – 240, o 2023 m. – 346 atvejai. Fiksuojami ligos protrūkiai, kurie dažniausiai siejami su valgytu maistu. Dėl palankių sąlygų bakterijoms daugintis, esant aukštesnei aplinkos temperatūrai, jie dažniau registruojami vasarą. Lietuvoje, kaip ir kitose Europos bei pasaulio šalyse, salmoneliozė dažniausiai plinta per kiaušinius, vištieną ir jų produktus. 2022 m. Lietuvoje fiksuoti 8 salmoneliozės ligos protrūkiai, 2023 m. – 14 protrūkių.
Užkrečiamosios ligos sukėlėjas ir jo savybės
Yra žinoma daugiau nei 2500 įvairių salmonelių rūšių, vadinamų serotipais. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis dažniausi nustatomi serotipai: S. Enteritidis (67,3 proc.), S. Typhimurium (13,1 proc.), S. Typhimurium monofazinė(4,3 proc.), S. Infantis (2,3 proc.) ir S. Derby (0,89 proc.). Salmoneliozės serotipai išplinta iš virškinimo trakto ir kolonizuoja sistemines vietas. Pavyzdžiui, salmoneliozės serotipas S. Typhi sukelia žmogaus vidurių šiltinę, o serotipas S. Typhimurium turi platų šeimininkų spektrą ir sukelia įvairių gyvūnų ligas. Jo padermės sukelia į vidurių šiltinę panašią ligą pelėms, o sveikiems suaugusiems žmonėms paprastai sukelia savaime praeinantį gastroenteritą. Serotipas S. Enteritidis dažniausiai sukelia žmonių ligas ir siejamas su kiaušinių vartojimu. Serotipas S. Derby dažniausiai pasireiškia besimptome forma. Salmonelių serotipai yra glaudžiai susiję genetiškai, tačiau labai skiriasi savo patogeniniu potencialu. Dauguma jų gali sukelti infekcinę ligą tiek žmogui, tiek gyvūnams. Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui ir šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali lengvai daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra 20–40 °C. Jos greitai suyra aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje. Bakterijos jautrios daugeliui dezinfekcinių medžiagų.
Užkrečiamosios ligos šaltinis
Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Infekcijos šaltinis gali būti ir salmonelioze sergantis ar užsikrėtęs žmogus.
Užkrečiamosios ligos plitimo būdai ir užkrečiamumas
Salmonelioze galima užsikrėsti nuo įvairių gyvūnų fekalijomis arba salmonelioze sergančio žmogaus užkrėstų maisto produktų, kurie atrodo ir kvepia įprastai. Tačiau dažniausiai užsikrečiama per gyvūninį maistą – paukštieną, kiaulieną, jautieną, kiaušinius ar pieną. Bakterijos dažniausiai randamos neapdorotoje žaliavoje, bet pakankamai termiškai ją apdorojus – žūsta. Maistą gali užkrėsti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovę rankų pasinaudoję tualetu. Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo užkrėsta žaliava, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų. Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve ir liečiasi su žaliu, salmoneliozės bakterijomis užkrėstu maistu.
Kadangi salmonelių gali būti naminių gyvūnų (kačių, šunų, reptilijų), ypatingai viduriuojančių, išmatose, užsikrėsti galima nenusiplovus rankų po sąlyčio su jais.
Užkrečiamosios ligos klinika (slaptasis periodas, simptomai, komplikacijos)
Salmoneliozė dažniausiai sukelia gastroenteritą, kuris pasireiškia karščiavimu, viduriavimu (gali būti su krauju), pykinimu, vėmimu ir pilvo skausmu. Šie ligos simptomai dažniausiai prasideda po 6–72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4–7 dienas, tačiau būna ir komplikacijų. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus.
Profilaktinės priemonės
1. Tinkamai tvarkyti žalią mėsą ir jos produktus:
- nusipirkus parduotuvėje žalios mėsos, kiaušinių, neštis juos atskirame maišelyje nuo kitų produktų;
- nedelsiant įdėti iš parduotuvės parsineštą maistą į šaldytuvą, siekiant išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi;
- sušaldytą mėsą atitirpinti šaldytuve;
- maistą šaldytuve laikyti taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą;
- kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos apdorojimo, norint išvengti kryžminės kito maisto taršos;
- pakankamai gerai išvirti, iškepti mėsą (iki 70–80 ℃ vidinės temperatūros atsižvelgiant į mėsos rūšį) ir jos produktus. Prieš vartodami šį maistą įsitikinti, ar nebėga rausvas skystis.
2. Tinkamai tvarkyti kiaušinius ir jų produktus:
- maistui vartoti tik šviežius kiaušinius;
- kiaušinius laikyti tik šaldytuve;
- nevartoti suskilusių ar nešvarių kiaušinių;
- visada nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo;
- vartoti tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius. Tinkamai šiluminio apdoroto kiaušinio trynys neturi būti skystas ar minkštas;
- išvirtus ar keptus kiaušinius suvartoti nedelsiant. Nelaikyti šiltų kiaušinių daugiau nei 2 valandas kambario temperatūroje;
- vengti maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Pramonės įmonėse šie maisto produktai gaminami iš pasterizuotų kiaušinių, todėl jie yra saugūs.
3. Nevartoti žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, vištienos, žalių kiaušinių, nepasterizuoto ar nevirinto pieno.
4. Nesuvalgytą maistą, laikyti šaldytuve, o prieš vartojant pakartotinai pakaitinti.
5. Visada nusiplauti rankas prieš gaminant maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.
6. Priminti vaikui nusiplauti prieš valgį rankas, ypač jei jis žaidė su naminiu augintiniu.
7. Negaminti maisto sergant, ypač viduriuojant, vemiant, jaučiant pykinimą.
8. Tuo pačiu metu netvarkyti žalios mėsos ir negaminti maisto kūdikiui.
Literatūra
- https://lt.wikipedia.org/wiki/Salmonelioz%C4%97
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9929456/
- https://nvsc.lrv.lt/lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/statistika-apie-uzkreciamasias-ligas/
- https://www.fda.gov/animal-veterinary/animal-health-literacy/get-facts-about-salmonella
- https://www.cdc.gov/salmonella/general/prevention.html
- https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/salmonella-enterica-serovar-typhi
SALMONELIOZĖS PROFILAKTIKOS IR KONTROLĖS METODINĖS REKOMENDACIJOS
Atnaujinimo data: 2024-10-22