Užkrečiamosios ligos apibrėžimas

Norovirusinė infekcija (Norwalk veiksnio sukelta infekcija) – tai ūminė žarnyno infekcija (gastroenteritas), sukelianti skrandžio ar žarnyno uždegimą.

Užkrečiamosios ligos paplitimas

Virusas paplitęs visame pasaulyje. Dažnu atveju žmonės serga lengvai ir į gydymo įstaigas nesikreipia, todėl faktinis sergamumas gali būti didesnis nei rodo statistiniai duomenys. Riziką užsikrėsti turi įvairių amžiaus grupių asmenys, didesnę asmenys, kurių imunitetas yra nusilpęs. Lietuvoje 2021 m. buvo registruota 1019 susirgimų Norovirusine infekcija, 2022 m. – 857, o 2023 m. – 942 atvejai. Didžiausi norovirusinės infekcijos sergamumo rodikliai Lietuvoje yra vaikų iki 18 m. amžiaus. Vaikai sudaro apie 90 proc. visų registruotų atvejų, iš jų  70–80 proc. – vaikai iki 3 m. amžiaus. Norovirusinės infekcijos protrūkiai dažnai registruojami ligoninėse, mokyklose, dienos centruose, slaugos namuose, nes uždaruose kolektyvuose susidaro palankios sąlygos virusams plisti. Ligai būdingas sezoniškumas, didžiausias sergamumas Norovirusine infekcija kasmet stebimas lapkričio – kovo mėnesiais.

Užkrečiamosios ligos sukėlėjas  ir jo savybės

Norovirusai (Norovirus rūšis, Caliciviridae šeima) – yra grupė giminingų virusų, turinčių vieną RNR grandinę. Šie virusai neseniai buvo pavadinti pagal rūšies pavadinimą, prieš tai vadinti „Norwalk“ virusais. Žmonėms patogeniniai norovirusai priklauso trims norovirusų serologinėms grupėms (GI, GII arba GIV). Kiekviena iš jų turi daugiau nei 25 genetines grupes.

Infekcija labai laki. Reikia tik nedidelio skaičiaus viruso dalelių, kad žmogus užsikrėstų.Šie virusai yra atsparūs aplinkos veiksnių poveikiui: pakelia užšaldymą ir kaitinimą iki 60 °C. Virusai ilgai išsilaiko ant aplinkos paviršių, išlieka gyvybingi veikiant dideliam chloro kiekiui, gali išgyventi esant pH 2,7 mažiausiai 3 valandas.

Užkrečiamosios ligos šaltinis

Infekcijos šaltinis yra Norovirusine infekcija sergantis žmogus ir jo užteršta aplinka.

Persirgus norovirusine infekcija susidaro trumpalaikis imunitetas, kuris trunka tik kelis mėnesius ir apsaugo  tik nuo konkrečios viruso padermės, su kuria žmogus buvo susidūręs. Dėl genetinės norovirusų įvairovės, žmonės per savo gyvenimą gali užsikrėsti kelis kartus. Kai kurie asmenys dėl savo genetikos turi įgimtą  atsparumą infekcijai, kurią sukelia labiausiai paplitusi noroviruso padermė.

Užkrečiamosios ligos plitimo būdai ir užkrečiamumas

Norovirusai paprastai plinta fekaliniu – oraliniu keliu, dažniausiai nuo tiesioginio sąlyčio su ligoniu, per užterštas rankas, aplinkos daiktus, maistą ar geriamąjį vandenį.

Virusas išsiskiria su išmatomis. Sergantis asmuo virusą išskiria nuo pat ligos pradžios ir dar vidutiniškai 3 dienas pasibaigus viduriavimui. Kai kurie ligoniai virusą gali platinti iki 2 savaičių po pasveikimo.

Protrūkių metu infekcija gali plisti keliais būdais: protrūkio pradžioje užsikrečiama per maistą,  vandenį ar užterštą aplinką, vėliau infekcija plinta nuo žmogaus žmogui ligonių šeimose, dažniausiai per užterštus aplinkos daiktus.

Dažniausiai maisto kilmės protrūkiai yra susiję su termiškai neapdoroto maisto, užkandžių (mišrainių, salotų, sumuštinių) vartojimu. Kiautiniai moliuskai (austrės) gali būti užkrėsti per užterštą vandenį. Kitas maistas (avietės, salotos) gali būti užterštas prieš patiekiant į rinką ir dažnai yra išplitusių tarptautinių protrūkių priežastimi.

Užkrečiamosios ligos klinika (slaptasis periodas, simptomai, komplikacijos)

Slaptasis periodas po užsikrėtimo Norovirusine infekcija trunka nuo 12 iki 48 valandų, vidutiniškai apie 33 valandas. Liga pasireiškia ūmiu vėmimu, pilvo skausmais, gausiu vandeningu viduriavimu. Vaikai vemia dažniau nei suaugusieji. Gali kamuoti bendras silpnumas, galvos, raumenų skausmai, neaukšta temperatūra. Staigus kūno skysčių netekimas (dehidratacija) yra dažniausia ligos komplikacija. Dažniausiai simptomai praeina po 24–60 valandų. Galima ir besimptomė ligos forma – apie 30 proc. užsikrėtusių nejaučia jokių simptomų. Tačiau besimptomių viruso nešiotojų vaidmuo infekcijos plitime nėra gerai žinomas. Norovirusinės infekcijos diagnozė patvirtinama laboratoriškai nustačius viruso antigenus arba RNR sergančiojo išmatose.

Profilaktinės priemonės

Rekomenduojamos šios nespecifinės profilaktinės priemonės, sumažinančios riziką užsikrėsti ir Norovirusinei infekcijai plisti:

• dažnai plauti rankas, ypatingai pasinaudojus tualetu ir po sąlyčio su viduriuojančio žmogaus išmatomis ar aplinkos daiktais, taip pat prieš valgį ir maisto gaminimą;

• prieš vartojimą kruopščiai plauti vaisius, daržoves, kiautinius moliuskus;

• kruopščiai valyti ir dezinfekuoti chloro turinčiais tirpalais aplinkos daiktus, paviršius, užterštus ligonio išmatomis, vėmimo masėmis;

• suterštą patalynę, apatinius rūbus skalbti ne žemesnėje nei 60 ℃ temperatūros vandenyje su skalbimo milteliais. Jei įmanoma, geriausiai prieš tai juos pamirkyti buityje naudojamuose balikliuose su chloru;

• reguliariai valyti ir dezinfekuoti tualetą;

• susirgusius Norovirusine infekcija asmenis, dirbančius maisto tvarkymo subjektuose, rekomenduojama nušalinti nuo maisto tvarkymo dar 3 dienoms po paskutinės viduriavimo dienos;

• nedelsiant nutraukti įtariamo užteršto maisto realizavimą ir jį sunaikinti.

 

Literatūra

  1. https://www.cdc.gov/norovirus/
  2. https://www.ecdc.europa.eu/en/norovirus-infection
  3. https://www.nfid.org/infectious-disease/norovirus/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513265/
  5. https://nvsc.lrv.lt/lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/statistika-apie-uzkreciamasias-ligas/
  6. https://nccid.ca/debrief/norovirus/

 

NOROVIRUSINĖ INFEKCIJA. PROTRŪKIŲ VALDYMAS IR PROFILAKTIKA VAIKŲ UGDYMO ĮSTAIGOSE

Atnaujinimo data: 2024-08-08