Ešerichiozė
Ešerichiozė
Tai patogeninių Escherichia coli (E.coli) sukelta infekcinė liga.
Užkrečiamosios ligos sukėlėjas ir jo savybės
E. coli – Escherichia genties gramneigiamos bakterijos, priklausančios Enterobacteriaceae šeimai. Jos randamos aplinkoje, maiste, vandenyje ir žmonių bei gyvūnų žarnyne. Dauguma E. coli yra nekenksmingos, sveiko žarnyno trakto dalis. E. coli padeda virškinti maistą, gaminti vitaminus ir apsaugoti nuo kenksmingų mikrobų. Tačiau kai kurios E. coli gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų infekcijas, plaučių uždegimą, sepsį ir kitas ligas. Pagal biologines savybes patogeninės ešerichijos būna 6 kategorijų: enterotoksigeninės, enteropatogeninės, enteroinvazinės, enterohemoraginės, enteroagregacinės ir enteroadhezinės. Atskirų E. coli grupių sukelti simptomai gali būti skirtingi:
- Enteroadhezinės E.coli (EAEC) sukelia viduriavimus kūdikiams ir vaikams.
- Enterotoksigeninės E. coli (ETEC) sukelia į cholerą panašius viduriavimus vaikams ir suaugusiesiems (gamina egzotoksiną, panašų į cholerogeną), keliautojų diarėjas.
- Enteropatogeninės E. coli (EPEC) sukelia kolienteritus kūdikiams ir vaikams.
- Enteroinvazinės E. coli (EIEC) sukelia į šigeliozę panašų viduriavimą vaikams ir suaugusiesiems.
- Enterohemoraginės E. coli (EHEC) sukelia į šigeliozę panašų viduriavimą (dažnai E. coli O157:H7, gaminanti Shiga-like toksiną).
- Enteroagregacinės E. coli (EAggEC) sukelia viduriavimą kūdikiams, vaikams, asmenims, kurių imunitetas nuslopintas.
Dažniausios keturios E. coli grupės : enterohemoraginės E. coli (EHEC), enterotoksigeninės E. coli (ETEC), enteroinvazinės E. coli (EIEC) ir enteropatogeninės E. coli (EPEC). Kiekvienos grupės sukeltai ligai būdinga skirtinga patogenezė, sukėlėjams – skirtingos virulentiškumo savybės ir skirtingi O:H serotipai.
Ešerichijos atsparios aplinkoje, mėnesiais išsilaiko dirvoje, vandenyje, fekalijose. Atsparios išdžiūvimui. Gali daugintis maisto produktuose, ypač nepasterizuotame piene. Virimo temperatūroje ar veikiamos dezinfekcinėms priemonėms greitai žūsta.
Ligos paplitimas
Ešerichiozės yra paplitusios visame pasaulyje. ETEC sukeliamos enterotoksigeninės ešerichiozės labiau paplitusios karšto klimato ekonomiškai neišsivysčiusiose šalyse. Šia infekcine liga dažniau serga kūdikiai, vaikai iki 2–3 metų amžiaus, tačiau pasitaiko ir tarp suaugusiųjų. EPEC sukelta ešerichiozė paplitusi tarp kūdikių, ypač iki 6 mėn. amžiaus. Tai svarbi kūdikių viduriavimo priežastis visame pasaulyje, ypač ekonomiškai neišsivysčiusiose šalyse. Enterohemoraginė (EHEC) ešerichiozė išplitusi visame pasaulyje. Ji yra svarbi problema Šiaurės Amerikoje, Europoje, Pietų Afrikoje, Japonijoje, pietiniame Pietų Amerikos regione ir Australijoje. Enteroagregacinė ešerichiozė (EAggEC) reikšminga kūdikių viduriavimo priežastis ekonomiškai neišsivysčiusiose šalyse. Ši infekcija dažnai nustatoma Lotynų Amerikos, Azijos ir Afrikos šalyse. EAggEC sukeltų atvejų yra išaiškinta Anglijoje, Vokietijoje ir keliose kitose ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse. Enteroinvazinė (EIEC) ešerichiozė yra endeminė ekonomiškai besivystančių šalių infekcija. Pavieniai atvejai, taip pat protrūkiai registruojami ir išsivysčiusiose šalyse. Enteroagregacinė ešerichiozė (EAEC) vis dažniau pripažįstama kaip viduriavimo sukėlėjas besivystančiose šalyse ir (pastaruoju metu) pramoninėse šalyse, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, Japonijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje.
Kaip užsikrečiama E. coli bakterijomis?
Ešerichioze galima susirgti į organizmą patekus net ir nedideliam E. coli bakterijų kiekiui. Žmonės E. coli gali užsikrėsti:
- valgydami užterštą maistą,
- per užterštąvandenį,
- buitinio kontakto būdu per nešvarias rankas,
- per sąlytį su gyvūnais, jų išmatomis ar aplinka,
- per sąlytį su užsikrėtusio asmens išmatomis.
Asmenys, kuriems kyla didesnis pavojus užsikrėsti E. coli:
- vaikai, jaunesni nei 5 metai,
- 65 metų ir vyresni suaugusieji,
- žmonės su susilpnėjusia imunine sistema,
- tarptautiniai keliautojai.
Klinika
Enterotoksinės ešerichijos sukelia į cholerą panašią diarėją be ryškaus intoksikacijos sindromo. Inkubacijos periodas – nuo 16 iki 72 val. Liga prasideda ūmiai, atsiranda bendras silpnumas, galvos svaigimas, pykinimas. Kūno temperatūra būna normali ar subfebrili. Tuo pat metu išplinta priepuolinio pobūdžio pilvo skausmas. Pradedama dažnai ir gausiai tuštintis skystomis išmatomis. Kartais eiga būna žaibinė.
Enteroinvazinių ešerichijų sukelta ešerichiozė – ūminė žarnyno infekcija, pasireiškianti bendros intoksikacijos ir storosios žarnos pažeidimo simptomais. Inkubacijos periodas – nuo 6 iki 48 val. Greitai vystosi bendros toksikozės reiškiniai: šaltkrėtis, bendras silpnumas, galvos skausmas, blogas apetitas, galūnių skausmas. Kūno temperatūra dažniausiai būna normali ar subfebrili. Praėjus kelioms valandoms nuo ligos pradžios prasideda vandeninga diarėja, greitai pereinanti į kolitinį sindromą. Ligai būdinga greita ir gerybinė eiga. Karščiuojama 1–2, rečiau 3–4 dienas. Po 1–2 parų viduriavimas praeina. Visiškai pasveikstama praėjus 7–10 dienų.
Enteropatogeninių žarnyno lazdelių sukeltos ešerichiozės vaikams pasireiškia įvairaus sunkumo enteritu, enterokolitu, o naujagimiams bei neišnešiotiems kūdikiams – ir sepsiu. Gali būti lengvas ir blankus dispepsinis viduriavimas be karščiavimo ir intoksikacijos, o gali būti stipri toksikozė, karščiuojama, gausiai vemiama, viduriuojama, galima ir dehidratacija (skysčių netekimas).
Profilaktinės priemonės
Ešerichiozių profilaktinės priemonės yra sanitarinio – higieninio pobūdžio.
- Maisto gamybos objektuose, vaikų ikimokyklinėse ir gydymo įstaigose turi būti užtikrintas griežtas higienos normų reikalavimų vykdymas.
- Mėsos produktai turi būti pakankamai termiškai apdorojami (ruošiami ne žemesnėje nei 70 laipsnių temperatūroje).
- Vengti vartoti nepasterizuotą pieną.
- Vengti kryžminio užkrato perdavimo iš vieno produkto kitam – visi virtuvės indai ir instrumentai, lietęsi su žalia mėsa, turi būti gerai nuplauti prieš juos naudojant kitam maistui gaminti.
- Labai svarbu laikytis asmens higienos taisyklių: rankas plauti su muilu pasinaudojus tualetu, prieš gaminant maistą, pakeitus vystyklus ir pan.
- Svarbios profilaktinės priemonės yra vandens telkinių apsauga nuo fekalinės taršos, geriamojo vandens šaltinių apsauga, vandentiekio vandens valymas ir chloravimas, maudymosi baseinų vandens chloravimas ir kt.
- Siekiant išvengti kūdikių enteropatogeninės ešerichiozės, labai svarbu motinas skatinti maitinti kūdikius krūtimi iki 4–6 mėn.
- Kiekvienam naujagimiui ar kūdikiui skirti individualius reikmenis.
- Hospitaliniams ešerichiozės protrūkiams išvengti ypač svarbi rankų higiena.
Naudota literatūra:
- https://www.cdc.gov/ecoli/about/index.html
- https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-e-coli
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2837894/
5 pagrindinės taisyklės, kad maistas būtų saugus
Atnaujinimo data: 2024-12-05