Kas yra trichineliozė?
Trichineliozė (arba trichinozė) yra ūmi  žmonių ir gyvūnų liga (zoonozė), kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės.

Kaip žmogus užsikrečia trichinelioze?
Žmogus užsikrečia valgydamas žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą mėsaėdžių ar visaėdžių gyvūnų mėsą, kurioje yra cistų su trichinelių lervomis. Lietuvoje žmonės trichinelioze užsikrečia vartodami kiaulieną ir šernieną.  

Kokie ligos požymiai?
Patys pirmi ligos simptomai atsiranda, kai kirmėlės gyvena žarnyne, tuomet skauda pilvą, kyla šleikštulys, vėmimas, viduriavimas, gali pakilti temperatūra. Vėliau, kai lervos migruoja į raumenis, atsiranda galvos skausmas, karščiavimas, šaltkrėtis, kosulys, veido patinimas, pabrinkimai po akimis, sąnarių ir raumenų skausmai, odos bėrimai, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas.

Kada pasirodo pirmi ligos simptomai?
Pirmi ligos simptomai, susiję su virškinimo trakto sutrikimu, atsiranda po 1–2 dienų suvalgius užkrėstos mėsos. Kiti simptomai, kaip karščiavimas, raumenų, sąnarių skausmai, veido pabrinkimai, – po 2–8 savaičių. Ligos simptomų stiprumas priklauso nuo lervų, patekusių į organizmą, kiekio. Kai lervų patenka mažai, ligos simptomų gali ir nebūti.

Kas vyksta žmogaus ar gyvūno organizme užsikrėtus?
Kai mėsa su lervomis patenka į skrandį, virškinimo fermentai ištirpina cistas ir lervos išsilaisvina. Jos nukeliauja į žarnyną, kur per 1–2 dienas tampa suaugusiomis kirmėlėmis. Patelės veda gyvas lervutes, kurios per žarnos sienelę patenka į kraują. Su krauju jos išnešiojamos po visą organizmą. Kai lervos nukeliaja į skersaruožius raumenis, aplink jas formuojasi apvalkalėlis, susidaro cistos,  kuriose lervos išlieka gyvybingos kelerius metus.

Kas rizikuoja susirgti trichinelioze?
Jeigu žmogus valgo žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą šernų, kiaulių, laukinių kačių, pumų, lapių, šunų, vilkų, arklių ar jūros vėplių mėsą, gali užsikrėsti trichinelioze. Lietuvoje žmonės užsikrečia nuo kiaulių ir šernų mėsos, infekuotos trichinelių lervomis.

Ar gali žmogus, sirgdamas trichinelioze, užkrėsti kitą žmogų?
Ne. Trichinelioze žmogus nuo žmogaus neužsikrečia.

Ką daryti užsikrėtus trichinelioze ?
Reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kaip trichineliozė diagnozuojama?
Trichineliozė diagnozuojama įvertinus ligos simptomus, epidemiologinius duomenis (ar ligonis valgė mėsos, ar mėsa buvo tirta dėl trichineliozės, ar šeimoje yra daugiau asmenų, turinčių panašių simptomų ir kt.) ir atlikus kraujo serologinius arba raumenų biopsijos tyrimus.

Ar trichineliozė išgydoma?
Trichineliozė yra išgydoma. Esant lengvai ar vidutinio sunkumo ligai, ligoniai visiškai pasveiksta, tačiau po sunkios ligos ar išsivysčius komplikacijoms ligonis kelis mėnesius gali jausti silpnumą, depresiją bei kitus negalavimus.  

Ar trichineliozė paplitusi Lietuvoje?
Per paskutinius trejus (2013–2015 m.) metus iš viso buvo užregistruoti 67 žmonių trichineliozės atvejai. Sergamumo rodiklis buvo 0,3–1,3 atv./100 tūkst. gyventojų.

Ar saugi mėsa parduotuvėse ir turgavietėse?
Visa mėsa ir jos gaminiai į prekybą (parduotuves, turgavietes) patenka patikrinta dėl trichineliozės, todėl ji yra saugi. Dažniausiai žmonės užsikrečia, kai maistui vartoja namų ūkiuose užaugintų kiaulių ar sumedžiotų šernų mėsą, kuri nebuvo patikrinta dėl trichineliozės.

Kaip išvengti trichineliozės?

  • Visada būtina ištirti nuosavame ūkyje užaugintų kiaulių ar sumedžiotų šernų mėsą dėl trichineliozės.
  • Negalima vartoti mėsos, kol nėra atsakymo iš laboratorijos. Tik gavus atsakymą, kad mėsoje trichinelių nerasta, ją galima vartoti.
  • Jeigu skerdenoje randama nors viena trichinelių lerva, skerdena turi būti sunaikinama, nes lervos yra labai gyvybingos. Sušaldytos iki -18 °C temperatūros mėsoje žūna tik per 10 dienų, sūdant ar rūkant mėsą ir dešras, jos žūna tik viršutiniuose sluoksniuose, net verdant ar kepant didelio gabalo viduje išlieka gyvybingos.
  • Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos.
  • Ūkiuose naikinti peles, žiurkes, nes jos yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje.
  • Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, jas šerdami žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis. Todėl sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkast, kad jų nesuėstų kiaulės ar laukiniai gyvūnai.


Kur galima ištirti gyvūnų mėsą dėl trichineliozės?
Mėsą dėl trichineliozės galima išsitirti kiekvienoje veterinarijos laboratorijoje. Tyrimams reikia apie 100 gramų mėsos, geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų.

Atnaujinimo data: 2023-11-20