Specialistai pataria: kaip saugiai ruošti šventinį stalą
Data
2018 03 29
Įvertinimas

Tradicinis šv. Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių ir kitų šventinių patiekalų, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento specialistai pataria, kaip tinkamai tvarkyti kiaušinius ir žalią mėsą.
Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai yra vištų kiaušiniai ir vištiena
Kiaušiniuose salmonelės gali būti randamos ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir jo viduje. Dažniausiai salmoneliozės susirgimai registruojami dėl kiaušinių, maisto produktų su kiaušiniais, kuomet jie termiškai netinkamai apdorojami. Taip pat dėl nepakankamai gerai iškeptos vištienos, dėl kryžminės maisto taršos (tai gali atsitikti, kai skystis nuo žalios mėsos patenka į vartojimui paruoštą maistą, pavyzdžiui, mišrainę).
Daugiausiai pažeidžiama virškinimo sistema
Salmoneliozės simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai) dažniausiai prasideda po 12–72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują, tokiu atveju gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.
Kontaktai žiniasklaidai
Vilda Bajoriūnienė
Tel. Nr. (8 659) 391 26
El. p. adresas [email protected]