2023-04-06

NVSC priminimas ruošiantis šventėms: svarbiausia, kad maistas būtų saugus sveikatai

Šv. Velykų stalas neįsivaizduojamas be tradicinių margučių ar įvairių mėsos patiekalų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, kad vartojant gyvūninės kilmės maistą gali kilti rizika užsikrėsti salmonelioze. Neretai kyla ir šios ligos protrūkiai, kadangi paprastai tą patį maistą vartoja daugiau nei vienas žmogus. Nors protrūkiai gali būti fiksuojami ir viešojo maitinimo, ugdymo ar kitose įstaigose, visgi dažniausiai jie nustatomi šeimose, t. y. suserga vienos šeimos nariai, valgę namuose ruoštą maistą. Praėjusiais metais Lietuvoje buvo užfiksuoti 8 šeiminiai salmoneliozės protrūkiai, kurių metu susirgo 17 asmenų.

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms ir Pasaulinei sveikatos dienai, kuri kasmet minima balandžio 7-ąją, NVSC specialistai linki šventes sutikti sveikiems ir primena, kokių taisyklių būtina laikytis gaminant maistą, kad nerizikuotume užsikrėsti salmonelioze.

Bakterijos – ištvermingos  

Salmoneliozė – užkrečiamoji liga, kurią sukelia Salmonella genties bakterijos (salmonelės). Pagrindinis šių bakterijų  šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Jos į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis.

Salmonelės yra pakankamai gyvybingos, aplinkoje išgyvena ilgai, o žūva tik aukštoje temperatūroje arba paveiktos dezinfekcinių medžiagų. Palankiausia salmonelių bakterijų dauginimosi temperatūra yra 20–40 laipsnių. Jos gali išgyventi keletą mėnesių ne gyvūno arba žmogaus organizme, t. y. aplinkoje, išgyvena ir užšaldytos, tačiau yra jautrios daugeliui dezinfekuojamųjų medžiagų ir aukštai temperatūrai – 60 laipsnių temperatūroje žūva per 2–6 min., 70 laipsnių temperatūroje – per 1 min.

Kaip užsikrečiama salmonelioze?

Žmonės salmonelioze dažniausiai užsikrečia valgydami nesilaikant maisto saugos reikalavimų paruoštą gyvūninės kilmės maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Bakterijos randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene.

Įvairūs maisto produktai gali būti užteršiami salmonelėmis ir virtuvėse susidarius kryžminei taršai – į maisto produktus ligos sukėlėjai gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, per nekokybiškai išplautus indus, nuo salmonelėmis užterštų rankų, žaliai mėsai kontaktuojant su paruoštu vartojimui maistu.

Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti potencialiu infekcijos šaltiniu, jei toks žmogus neturi gerų higienos įgūdžių. Sergant salmonelioze ypač svarbu laikytis tinkamos rankų higienos, neruošti maisto kitiems asmenims.  

Kaip išvengti kryžminės taršos?

Kad išvengtume kryžminės maisto taršos, gamindami tiek namuose, tiek maitinimo įstaigose turime laikytis tų pačių taisyklių:

  • tomis pačiomis svarstyklėmis nesverti žalių (termiškai neapdorotų) ir pagamintų patiekalų;
  • nenaudoti tų pačių indų, įrankių termiškai neapdorotiems produktams ir pagamintam maistui tinkamai jų nenuplovus su šiltu tekančiu vandeniu ir tam skirtomis plovimo priemonėmis;
  • dažnai ir tinkamai valyti ir dezinfekuoti paviršius (ruošiant maistą ta pačia šluoste nešluostyti kriauklės, kurioje gulėjo žalia mėsa ir stalo, prie kurio bus valgoma,  paruošus maistą švaria šluoste nuvalyti (dezinfekuoti) visus virtuvės paviršius);
  • šaldytuve vartojimui skirtus produktus, laikyti aukščiau ir atskiroje lentynoje nuo žalių gyvūninės kilmės produktų;
  • žaliavas pirkti tik iš patikimų prekybos vietų. Žalius gyvūninės kilmės produktus parduotuvėje dėti į atskirą maišelį;
  • dažnai plauti rankas (prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žaliu gyvūniniu maistu).

Kadangi maisto produktuose esančios salmonelės žūva tik aukštoje temperatūroje, gamindami gyvūninės kilmės maistą turime gerai jį termiškai apdoroti – gamybos metu mėsos viduryje turi būti pasiekta ne žemesnė kaip 75 laipsnių temperatūra. Patiekalams gaminti patariama  naudoti tik šviežius, nesuskilusius kiaušinius, juos laikyti šaldytuve, prieš gaminimą nuplauti ir valgyti tik išvirtus, iškeptus kiaušinius, vengti patiekalų su žaliais kiaušiniais.

Kontaktai žiniasklaidai

Ar ši informacija Jums buvo naudinga?
Pasirinkite ir paspauskite "Pateikti"