Ką svarbu žinoti apie „šaldytuvų“ ligą?
Data
2018 01 25
Įvertinimas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai informuoja, kad šaltuoju metų laikotarpiu padidėja rizika užsikrėsti žarnyno jersinioze. Ligą sukeliančios Yersinia genties bakterijos geba daugintis net 2–4 laipsnių temperatūroje, todėl rūsyje ar šaldytuve laikomas maistas gali būti infekcijos šaltiniu.
Kaip užsikrečiama jersinioze?
Žmonės dažniausiai užsikrečia nuo gyvūninio maisto, nuo gyvūnų fekalijomis užteršto maisto ar vandens. Taip pat galimas užsikrėtimas ir dėl tiesioginio kontakto su sergančiu gyvūnu ar namų augintiniu, o kūdikius gali užkrėsti juos prižiūrintys asmenys, jei jų rankos buvo užterštos bakterijomis.
Ligos požymiai primena apendicitą
Inkubacinis ligos periodas vidutiniškai trunka 5–7 dienas. Vaikams ligos simptomai gali pasireikšti karščiavimu, pilvo skausmu, viduriavimu, neretai su krauju išmatose. Suaugusiems asmenims žarnyno jersiniozė dažniausiai pasireiškia tik karščiavimu ir pilvo skausmu, todėl liga gali priminti apendicito požymius. Pavojingiausia, kai jersinijų patenka į kraują ir jos išnešiojamos po visą organizmą.
Išvengti žarnyno jersiniozės padeda tinkama prevencija
- Pakankamai termiškai apdoroti mėsą ar jos gaminius.
- Nelaikyti termiškai apdoroto ar jau vartojimui paruošto maisto kartu su žalia mėsa, paukštiena, daržovėmis.
- Vartoti tik pasterizuotą arba virintą pieną ir jo produktus.
- Prieš vartojimą kruopščiai nuvalyti ir nuplauti daržoves.
- Su muilu plauti rankas: prieš valgį, po sąlyčio su gyvūnu bei žalia mėsa, prieš liečiant kūdikį, jo žaislus ar čiulptukus.
- Kruopščiai plauti virtuvės įrankius, aplinkos paviršius, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta žalia mėsa, paukštiena ar daržovės.
- Saugoti dirvožemį ir vandens šaltinius nuo užteršimo žmonių ir gyvūnų fekalijomis.
- Prižiūrėti namų augintinius, tinkamai tvarkyti jų fekalijas.
- Tinkamai tvarkyti ir laikyti daržoves, saugoti jas nuo graužikų.
- Daržovių laikymo vietose naikinti graužikus.
Kontaktai žiniasklaidai
Vilda Bajoriūnienė
Tel. Nr. (8 659) 391 26
El. p. [email protected]